Getuigenissen


Daten op je zeventigste: Janny en Ad vonden elkaar via een datingsite

‘Ik wist niet dat je op onze leeftijd nog vlinders in je buik kon hebben!’

Ad (75) was vier jaar weduwnaar toen hij besloot op zoek te gaan naar een nieuwe liefde. Janny (76), acht jaar weduwe, besloot op hetzelfde moment dat zij de liefde ook een nieuwe kans wilde geven. Ze schreven zich in op de christelijke datingsite. Een swipe, een like en een date waren het begin van een ontluikende liefde tussen de vitale zeventigplussers.

Janny heeft een bewogen huwelijk achter de rug als haar man na een ziekbed overlijdt. “Na zijn overlijden zei ik tegen God: Ik hoef nooit meer een man, tenzij U er één op mijn pad plaatst.” Zij vermaakt zich prima in haar eentje, tot twee van haar vriendinnen via een christelijke datingsite opnieuw de liefde vinden. Dat zet haar aan het denken. “Uit nieuwsgierigheid besloot ik een kijkje te nemen op de datingsite, waar mijn vriendinnen de liefde hadden gevonden.” Ze neemt een proefabonnement op een christelijke datingsite en maakt een profiel aan. “Ik besloot meteen zo eerlijk mogelijk te zijn en aan te geven dat God voor mij het belangrijkste is. Ik was op zoek naar een man, voor wie God net zo belangrijk was als dat God voor mij is.”

Ik zei tegen God: Ik hoef nooit meer een man, tenzij U er één op mijn pad plaatst

Ad schrijft zich in op twee christelijke datingssites, vier jaar nadat hij weduwnaar werd. Hij vindt het steeds moeilijker om thuis te komen in een leeg huis en verlangt naar een maatje waarmee hij leuke dingen kan doen. “Na een aantal mislukte dates besloot ik te stoppen met zoeken op deze datingsites.” Tot hij een aanbieding van een datingsite in zijn mailbox krijgt. “Ik wilde het nog één maand de kans te geven.” Hij maakt een profiel aan en gaat opnieuw op zoek naar een vrouw waarmee hij dezelfde interesses deelt en samen oud kan worden.

Overeenkomsten

Janny wordt aangetrokken door het profiel van Ad. “In zijn profiel stond dat God belangrijk is voor hem. Dáár was ik naar op zoek, een man die God volgt. Ik gaf hem een like en hij gaf mij een like. We begonnen met elkaar te mailen en ontdekten zoveel overeenkomsten dat we besloten op date te gaan.” Ad heeft vijf kinderen en Janny drie. “Mijn dochters vonden het erg leuk dat ik op een datingsite ging en keken af en toe mee naar de foto’s van de mannen die voorbijkwamen”, vertelt Janny. “Míjn kinderen namen het slechts ter kennisgeving aan”, weet Ad.

Er sprong niet meteen een vonk over toen we elkaar voor het eerst zagen

Hun eerste ontmoeting vindt plaats in een museum. “Er sprong niet meteen een vonk over toen we elkaar voor het eerst zagen”, aldus Ad. “Wel merkten we dat we veel raakvlakken hadden en over veel dingen hetzelfde dachten”, herinnert Janny zich. “We voelden ons erg bij elkaar op ons gemak en konden heel fijn samen praten”, vult Ad haar aan. Ze besluiten telefoonnummers uit te wisselen en met elkaar in contact te blijven. “Dit was het begin van eindeloze appgesprekken”, lacht Janny. “We zaten regelmatig vijf uur achter elkaar te appen!”

Vlinders in de buik

Dat er niet meteen een vonk overspringt, is volgens Janny niet meer dan logisch als je ouder bent met een heel leven achter de rug. “We zijn geen tieners meer, dus we namen een afwachtende houding aan.” Bij Ad begon de liefde te ontluiken door het fijne appcontact dat hij met Janny had. “Ik merkte dat ik vlinders in mijn buik voelde als ik met haar appte, wilde graag met haar afspreken en leuke dingen ondernemen. Ik wist trouwens niet dat je op onze leeftijd nog vlinders in je buik kon voelen. Een bijzondere ervaring,” vertelt hij lachend. Janny sluit zich bij haar man aan: “Ik voelde precies hetzelfde; ook mijn gevoelens groeiden, naarmate we meer met elkaar appten.”

Ik verlangde naar een vrouw met wie ik samen leuke dingen kon doen

Dankzij de liefde en toewijding van Ad, komt Janny tot ontplooiing. “We zagen elkaar twee keer per week. Dat waren momenten waar ik erg naar uit begon te zien.” Ad heeft lange tijd voor zijn eerste vrouw gezorgd. Na haar overlijden onderneemt hij veel en doet vrijwilligerswerk. “Het alleen thuiskomen begon me steeds meer op te breken. Ik verlangde naar een vrouw met wie ik samen leuke dingen kon doen en goede gesprekken mee kon voeren. Dat vond ik in Janny.” Toch is het is voor hun kinderen niet altijd makkelijk om hen samen te zien. “Mijn kinderen moesten wennen, omdat mijn eerste man het tegenovergestelde van Ad was”, vertelt Janny. “Mijn oudste zoon zag onze relatie als gebedsverhoring, terwijl een andere zoon juist bang was dat ik zijn moeder was vergeten. Hij had het daar best moeilijk mee”, vertelt Ad eerlijk.

Huwelijk in coronatijd

Een maand nadat ze een relatie krijgen, gaan ze samen naar een christelijke conferentie. “Dé gelegenheid om meer inzicht te krijgen in elkaars geestelijke leven”, is de ervaring van Ad. “We bleken op één lijn te zitten op geestelijk gebied en denken over bijna alles hetzelfde.” Een voorwaarde voor Janny om met elkaar verder te gaan. “God en mijn geloof in Hem, staan voor mij op nummer één! Het is heel bijzonder om te zien dat dit ook geldt voor Ad.” Voor hem is het na de conferentie glashelder: hij wil met Janny trouwen en de rest van zijn leven samen met haar doorbrengen. “Onze basis was goed. We konden samen het geloof beleven en alles met elkaar delen. Het was voor mij duidelijk dat God ons bij elkaar heeft gebracht.”

In augustus 2020 trouwt het verliefde stel in besloten kring en beloven zij elkaar de rest van hun leven lief te hebben. “Omdat we middenin coronatijd trouwden, mochten er maar dertig mensen aanwezig zijn. Aan de ene kant jammer, maar omdat er mensen waren die het moeilijk vonden dat we gingen trouwen, was het goed zo”, vindt Janny. Ad vertelt dat het getrouwde leven hem buitengewoon goed bevalt. “We passen zó goed bij elkaar! We zijn gericht op het elkaar willen dienen. We hebben nog nooit ruzie gehad of hevige woordenwisselingen.” Ze zijn God dankbaar voor Zijn wonderlijke plan met hun leven en hopen nog jaren samen te kunnen zijn.


Dit interview is overgenomen van de EO-website

Dit artikel is geschreven door Rita Maris